Maga az "összedobás" nem tart soká, a főzési idő viszont tetemes, szóval csak akkor ugorjunk neki, ha a) időzítős a sütőnk, de inkább b) ha ki tudjuk várni, amíg megsül. Nehogy a tűzoltóság vegye ki ugye a sütőből.... esetleg félig nyersen...
Sajtos krumpli
Előkészítés: kb 20 perc
Elkészítés: 5 perc
Sütés: kb 40-60 perc 230°C-on (alul felül melegítősben, gázon legnagyobb lángon. Légkeverést nem ajánlom, bár mindenki maga ismeri a sütőjét)
Nehézség: közepes
Kell hozzá (3-4 szerény étvágyú főre):
- másfél kiló krumpli
- 1l tej
- 2dkg vaj
- 10dkg sajt
- fokhagyma, snidling, só vagy vegeta
Az egész kb úgy indul, mint a rakott krumpli. Meghámozzuk, megmossuk, felkarikázzuk a krumplit és tepsibe fektetjük. (Ez az én verzióm, az eredeti szerint kivajazzuk és fokhagymával megkenjük előtte a tepsi oldalát. Felesleges pepecselésnek ítéltem...)
Ráöntjük a liter tejet, megszórjuk a fűszerekkel (én itt szórtam meg fokhagymával is), snidling helyett használhatunk amúgy kockákra vágott vöröshagymát is, esetleg rászórjuk az összemorzsolt vajat, én elfelejtettem és mehet a sütőbe. Elvben itt kellene rátenni a sajtot is, de nekem ezzel a módszerrel nincsenek jó tapasztalataim...
Megeshetik, hogy a tej pillét vet (mert miért ne) és elkezd pirulni, ezt érdemes leszedegetni (ezért nem bíznám eme étket az időzítőre... vagy a tűzoltóságra...) Amikor ilyen tetszetősen "elfőtte" a tejet és a krumpli is puha...
..szórjuk rá a sajtot.
Visszatoljuk, pirítjuk a sajtot egy picit, és kész is :) Tulajdonképp nem bonyolult, nem pepecselős, csak nagyon sokáig sül. Nagyon nagyon sokáig...
Tippek és trükkök:
- nem tudom, hogy az már máshová tartozik-e, de tojást is lehet tenni a tetejére
- feldobja, ha tejfölt keverünk a tejbe
- ha valaki siet, főtt krumpliból is lehet, tejmártással (erről később)
- érdemes minél több krumplival csinálni, tekintettel rá, hogy ez egy eléggé "mezítlábas" kiadás
Jó főzőcskét, sok sikert, jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése