2016. december 4., vasárnap

Olasz klasszikus a leveses tálcáról

Ki ne szeretné a Bolognai spagettit, ugye? Nem kertelek, nekem a kedvencem a zacskós verzió. Vagyis nem, a kedvencem a menza bolognai volt, de aztán, mivel már nem vagyok menzás (sajnos), maradt a zacskós. Egész eddig. Ha nekem bárki azt mondta volna korábban, hogy bolognait fogok főzni leveszöldségből, nem is akármilyet, vélhetően körberöhögöm. Pedig hát...







Bolognai spagetti

Előkészítés: 10-15 perc

Elkészítés: 15-20 perc

Nehézségi szint: könnyű

Kell hozzá:
  • bolti leveszöldségtálca sárgarépával és zellerrel
  • paradicsomszósz
  • olaj
  • fél kiló darálthús
  • fűszerek: fokhagyma, oregáno, kakukkfű, bazsalikom
  • 250-500g spagettitészta


Mindenekelőtt, ha van aprítónk, szórjunk bele egy adag fűszer keveréket és aprítsuk finomra. Így elkerülhetjük, hogy ebéd után fél órával még kakukkfüvet és oregánót köpködünk, ha senki nem figyel.


Reszeljük le a répát és a zellert (aprítósok előnyben!)


Mérjük ki a hagymát (daraboljuk fel, ha nagyon mazochisták vagyunk, ha van aprítónk, félbevágva egy lépéssel korábban tegyük a répához, ha szeretjük önmagunkat, használjunk fagyasztottat)



Melegítsünk némi olajat serpenyőben. Aki nagyon ínyenc, csinálhatja oliva olajjal, számottevő különbség nincs. Nekem legalábbis...


Pirítsuk meg a hagymát..


.. majd adjuk hozzá a répás zellert (aki egyben aprította, értelemszerűen ne álljon neki szétválogatni)


...és pirítsuk össze. A répának halványodni fog a színe, akkor jó már. Ne várjuk meg, amíg vissza sötétedik, sajnos az már a fekete felé fog hajlani...


Adjuk hozzá a húst. Aki siet, a) még este vegye le a fagyasztott húst b) használjon friss darált húst (nem fagyasztottat, hűtőből is jó)


Öntsünk alá egy kis vizet...





... és főzzük/pároljuk, amíg nagyjából ezt az eredményt nem kapjuk.


Öntsük rá a paradicsomszószt (ugyanúgy mossuk ki a dobozt egy kevéske vízzel)...


.... jöhetnek a fűszerek...


... kicsit főzzük és kész :) Főzzük ki hozzá a spagettit és ehetünk is! :)



Tippek, trükkök:
  • ha van a tálcán petrezselyem, nagyon finom, ha a legvégén finomra aprítva hozzáadjuk, de SOHA! ne pirítsuk a többi hozzávalóval.
  • adnak néha póréhagymát is a tálcán (itt legalábbis), remekül helyettesíti a vöröshagymát. Én kihagytam, egyrészt mert elég kotvány volt a póré, másrészt mert azt aprogatni plusz munka, de aki érez késztetést, ne fogja magát vissza :)
  • nagyon finom makarón tésztával is :)
  • csirkével/pulykával is lehet készíteni, de szerintem marhával finomabb
  • ha valaki nem szereti a paradicsomszószt, csinálja nyugodtan apróra vágott paradicsommal, csak akkor azt még a répa mellé szórja :)

Jó főzőcskét, sok sikert, jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése