Csokis Keksz
Előkészítés: 10-15 perc
Elkészítés: 20-30 perc
Sütés: 200°C-on alul-felül sütéssel, gáz sütőben fél úton a max láng és a takarék között.
Nehézségi szint: könnyű
Kell hozzá:
- 250g vaj vagy margarin
- 150g cukor
- 1 sütőpor
- 1 vaniliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 300g liszt
- 300g csoki (sütésálló csokibigyók remekül megteszik)
- fahéj ízlés szerint
Adjuk hozzá a nem por állagú dolgokat is, és dolgozzuk össze őket a por állagú dolgokkal.
Ne essünk pánikba, ez kőkemény izommunka és kis idő, míg a tészta összeáll, először ilyen morzsikás lesz...
... aztán ilyen. Ha tartunk otthon fehérjeport, nyugodtan keverjünk be egy adagot, hagy épüljön az izom, megdolgoztattuk rendesen...
Aztán fogjunk egy laptopot, vagy egy CD-s magnót CD-vel, kapcsoljunk karácsonyi zenét. Kissé lisztezzük be a tenyerünket és kis golyókat formálva kezdjük el kilapogatni a tésztagubacsokat. A hatékonyságot növeli, ha közben valami nem nagyon kedves emberre vagy minket bosszantó szituációra gondolunk. Ne csináljunk túl nagy kekszeket, mert ezek a sütőben még nőni fognak (én minden évben elfelejtem).
Ezt követően tegyük őket sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe és kb 10 perc alatt süssük készre. Csak akkor álljunk neki, ha végig mellette tudunk maradni, mert ez az a fajta keksz, ami még nem jó, még nem jó, még nem jó, már nem jó...
Valahogy így néz ki a kész keksz, esetleg a széle lehet kissé aranybarna. Tegyük ki hűlni, mielőtt kiszedjük, mert melegen kegyetlenül törik.
Száraz helyen viszonylag sokáig eláll.
Tippek, trükkök:
- készíthető narancsos-mazsolás és kókuszos verzióban is. A narancsosohoz csoki és fahéj helyett reszelt narancshéjat, 10dkg mazsolát,2 csepp narancsaromát és esetleg egy pici rumaromát adjunk, a kókuszoshoz pedig 4ek kókuszreszeléket, 1/2 tk őrölt gyömbért, és kevés citromhéjat. Még nem próbáltam őket, de finom lehet :)
- kipróbáltam mézeskalács fűszerkeverékkel, ti ne tegyétek. Fahéj a nyerő, tényleg..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése